Csodás versek egy tehetség elméjéből...

Csodás versek egy tehetség elméjéből...

     A versek már egész kicsi gyerekkorom óta közel álltak hozzám. Van néhány igazán kedvencem a régi idők nagyjai közül, de most ebben a bejegyzésben nem róluk, hanem egy fiatal, magyar, kortárs költőről lesz szó. 
  Szabó Katát és verseit már sokan ismerik, de úgy gondolom, nem elegen. Bár nem vagyok szakember, de olvasóként hatalmas tehetségnek tartom őt, amit időről időre a tudtára is szoktam adni. Az ismeretségünk még csak online, de már több, mint egy éve tart, és bár sosem találkoztunk, azt hiszem, ennek ellenére nevezhetem barátságnak is! 😊
Eddig három megjelent verseskötettel büszkélkedhet. Szó szerint! Büszke lehet mindarra, amit alkotott. Remélem, hogy a benne rejlő tehetséget egyszer észreveszik, mert véleményem szerint neki, a verseinek, a jövő nemzedékének irodalomkönyveiben a helye.

Aki úgy gondolja, hogy eltúlzom a véleményem, annak hozok egy kis betekintőt Kata világába!

Lopott percek 

címmel jelent meg Kata első verseskötete még 2015-ben a Publio Kiadó gondozásában.
,,Egy perc sok mindenre elég
összedőlhet alatta föld s az ég,
szövődhet nagy szerelem,
támadhat ezernyi érzelem.
Egy verset elolvasni is elég,
   ami lehet egy életre szóló élmény"

Ezek a sorok olvashatók a kötet legelső oldalán, mely összesen 35 verset tartalmaz.
Nehéz lenne akár egyet is kiemelni kedvencnek, mert én az összeset imádom, de van egy, amit szerintem mindenkinek mantraként kéne mondogatnia nap, mint nap:

Éld meg az álmaid

"Hidd el, hogy lehet minden szép,
hogy a felhők fölött mindig kék az ég!
Vannak akadályok, mik próbára tesznek,
lépd át őket, ezek részei az életednek!
Ha padlóra is küld olykor a bánat,
porold le magad, állj fel, adj esélyt a mának.
Csak előre tekints a múltat feledd el,
a szép emlékeket őrizd meg szívedben.
Akard és tégy érte, hogy jobb legyen életed,
ne sajnáld, ha néha rossz napok jönnek.
Nincs lehetetlen, ha tett és hozzá elég akarat,
merj, kockáztass és éld meg álmaidat!"


Lélek/Harcok

címmel látott napvilágot a költőnő második verseskötete, 2016-ban, szintén a Publio Kiadó gondozásában.

"Avagy amit érez az ember legbelül"

Olvasható a kötet első oldalán. És valóban! Aki a kezébe veszi és olvasni kezdi a verseket, az készüljön fel egy érzelmi kavalkádra, csodálatosan megfogalmazott érzésekre. Ez a verseskötet már bővebb az elődjénél és nemcsak verseket tartalmaz, hanem néhány rövid történetet a szerelem erejéről, a búcsúról, szenvedélyről és szeretetről (ahogy Kata fogalmaz). Szintén egy olyan verset ragadtam ki a kötetből, amin mindenkinek érdemes lenne elgondolkodnia. 

Anyagias világ

Anyagias lett a világ,
csak a pénz, mi ,,boldogít",
de kérdezem én, emberek:
Meddig mehet még ez így?

Lépten, nyomon csak azt látom,
hogy korcsul el a világ,
unott arcú embereken
egyre nagyobb a nyomás.

Monoton napokon mennek,
éjjel nappal hajtanak,
arcukon már nincsen mosoly,
életükért harcolnak.

Anyagias lett a világ,
kihalt már a tisztelet,
testvér harcol testvér ellen,
Ébredjetek emberek!

Lehetsz gazdag és élhetsz jól,
ha nincs senki melletted,
míg a többre hajtottál,
a szeretteid elűzted.

Barátságok mennek tönkre,
mert a pénz lett már az úr.
Kik boldog család voltak még,
ott is véres viszály dúl.

Miért a külső látszat számít,
ha az érték belül van?
Egy álarc már csak a mosoly,
de a lelketek romokban.

Anyagias lett a világ,
magányossá váltatok.
Ébredjetek emberek,
és legyetek boldogok!

Lebegés

címmel és csodaszép borítóval született meg Kata harmadik verseskötete, 2017-ben a Publio Kiadó gondozásában.

,,Szállj az érzelmek szárnyán"

Meglehetősen árulkodó ez a négy szó és valóban jellemző erre a kötetre. A sok-sok tanulságos és elgondolkodtató verset követően, Karácsonyi álom címmel, ebben a kötetben is található egy szép történet. 
Ebből a verseskötetből két verset ragadtam ki. Mindkettő nagy személyes kedvencem, de az utóbbi, amit egy videó fogmájában mutatok meg (mely Kata saját keze munkája), azt hiszem Kata egyik legnagyobb büszkesége. 

Szívemben őrizlek 

Lehet, hogy nem ragyog már úgy a mosolyom.
Lehet, hogy látszanak már ráncok az arcomon.
Lehet, ha keresel, nem mindig felelek,
de gondolok rád és sohasem feledlek.

Lehet, hogy a szívem meggyötört és gyenge.
Lehet, hogy nem vágyik már többé szerelemre.
Lehet, hogy több fájdalmat nem bír elviselni,
de téged ott benn örökre meg foglak őrizni.

Szabó Kata versét előadja Bozsó Péter
Szabó Kata- Útközben
Előadja: Bozsó Péter 
Zene: "Writing's On The Wall" - Sam Smith (Piano Cover) - Costantino Carrara
Kép: Pixabay
A versben hallható vers szerzői jogvédelem alatt áll. A Szerző engedélye nélkül bárminemű felhasználása szigorúan tilos!


Interjú Szabó Katával:


Igazán megtiszteltetésnek érzem, hogy megismerhettem egy olyan csodálatos embert és szerzőt, mint Kata, és hálásan köszönöm neki, hogy szakított egy kis időt arra, hogy megválaszolja a kérdéseimet.

  1.       Nem emlékszem pontosan arra a napra/percre, amikor először olvastam/hallottam rólad, de azt tudom, hogy az első perctől kezdve imádom a verseidet. Mesélnél nekem egy kicsit arról, hogy mikor, hogyan jöttél rá arra, hogy a rímfaragás neked való?

A válaszom ugyanaz, mint korábban, mikor valaki megkérdezte, mióta írok verseket, nem tudom. Valamikor általános iskolában kezdődött. Csak jött egy gondolat, ami hamar összeállt, a rímek jöttek maguktól. Azóta sok-sok év eltelt már, de ez a költészet iránti nagy szerelem a mai napig kitart.

22.      A verseid mély érzelmekről árulkodnak, mindegyik kötetedben. Amikor írod őket, teljesen átszellemülsz? Vagy mindegy, éppen milyen a saját lelkiállapotod?
     
     A verseim sokféle érzelmet magukban hordoznak.  Van ami szomorú hangvételű, csalódott-ságról, fájdalomról szólnak.  Van ami pedig örömöt, boldogságot sugallnak, szerelemről, szen-vedélyről. Hordoznak ezek egyaránt saját érzéseket, és a világban, magam körül tapasztalt dolgokat. Néha elég csak annyi, hogy reggel munkába menet meglássam a felkelő napot. És máris elkezd összeállni a fejemben a következő vers. Nem mondanám, hogy átszellemülök, teljesen, de azért kell egy bizonyos lelkiállapot, ami ezt lehetővé teszi.

  3.    Eddig három versesköteted jelent meg, de úgy tudom, hogy már készül a negyedik! Mesélnél egy kicsit róla? Ezúttal milyen jellegű csodákkal leped meg az olvasóközönséget? Kiknek ajánlod? És a legfontosabb, mikor számíthatunk a megjelenésre?

        Valóban jó az információ kedves Mimi. A negyedik kötet anyaga is összegyűjtés alatt áll. Tavaly januárban jelent meg a harmadik kötet. Azóta született versek kerülnek majd bele ebbe egyszer, ha az ég is úgy akarja.  Szeretnék az előző három kötetnél egy sokkal tartalmasabb, terjedelmesebb negyedik kötetet. Az új versek hozzák a tőlem eddig megszokott, érzelmektől túlfűtött hangulatot. Valamint úgy tervezem, hogy amolyan „kötet a kötetben” formában kissé elválasztva a többi verstől lesznek olyanok is, amik történetet mesélnek el.  
      Hogy kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a verseket, szereti a költészetet. 
    A megjelenés várható időpontjáról sajnos nem tudok mondani előre láthatólag semmit. Még magam sem tudom. Tervek szerint még az idei évben, de ez még a jövő zenéje.

  4.      A „mának élő” embernek tartod magad? Vagy azért akadnak terveid a jövőre nézve? Maradsz a versnél, mint műfaj, vagy szívesen kipróbálod magad más területe(ke)n is? J

Tervek mindig vannak. Tudod én azt vallom, ha valaki álmodni sem mer, szegény ember. Álmodni kell, tervezni kell. Ezt senki sem veheti el tőlünk. Aki már megálmodni meg tudta, előbb, vagy utóbb meg is fogja tudni valósítani, és már többet tett, mintha meg sem álmodta volna. Szóval ebbe most jól belebonyolódtam, de a lényeg mégis csak ugyanaz. Oravecz Nórát idézve: „
Nincs olyan, hogy egy álom túl nagy. Az van, hogy elfogadod, idő kell ahhoz, hogy valóra váljon.”
A versírás nekem az igazi terepem, de, ahogy azt Te nagyon is jól tudod, Édes Mimi, próbálgatom magam más területen is. Ami a regényírás. Jelenleg egy befejezett, még
csiszolgatásra váró sztorim van, és egy van, amin még dolgozom. Hogy ezeknek mi lesz a sorsa, szintén a jövő homálya fedi még. Igazából még én sem döntöttem el, mihez szeretnék kezdeni velük.

Köszönöm szépen az interjút, valamint a lehetőséget, hogy megoszthattam néhány verset teljes egészében!
Ezeket a köteteket mindenkinek ajánlom. Azoknak, akik szeretik a verseket és azoknak is, akik eddig nem szerették! (ezután változni fog a véleményük)

Szerző elérhetősége:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Féktelen szerelem, részlet Kedves Olvasóm! Az elmúlt időszak meglehetősen zűrös és sűrű volt számomra, ezért nem történt blogfriss...